Verksamhet

Här publicerar vi händelser i Hembygdsföreningens regi!

Kofestmarknaden 2023

För dig som vill vara med:

http://www.flodahembygd.se/wp-content/uploads/2023/04/inbjudan-kofestmarknad-2023.pdf

Julmarknad på hembygdsgården 2022

Skor som berättar

De här välgjorda skorna har en gång i tiden tillverkats av skomakaren Jacob Jansson i Syrholn och nu skänkts av Karin Brask till Hembygdsföreningen.

Jacob Erik Jansson föddes i Grangärde 1867 och dog i Holsåker 1959. Han kom till Floda med sin mor och far 1878 när han var 9 år gammal. Familjen kom från Grangärde och bosatte sig i Mossel. Jacob flyttade sen till Syrholn och gifte sig 1894 med Karin Jansson som då bodde i Syrholn. Samma år som de gifte sig föddes deras son Erik Jacobsson. Erik var sågverksarbetare och dog i lungsot när han bara var 24 år. De hade en son till som hette Gustav. Han var född 1902 och arbetade också som sågverksarbetare. Han drabbades också av lungsot och dog 1923 blott 21 år gammal.

Kofestmarknaden

Efter två års frånvaro på grund av pandemin var äntligen den populära kofestmarknaden tillbaka den första helgen i juli. Marknaden är ett tillfälle där slöjdare, hantverkare, föreningar och skolklasser från bygden kan visa upp sig samt hantverk och hemslöjd med anknytning till Dalarna i allmänhet och Dala-Floda i synnerhet. Vi lägger stor vikt vid traditionella tekniker, mönster och föremål.

Utställningen ”Flokläôr”

Med smärre justeringar visades utställningen från 2019 av delar av flodadräkten i tröskladan på hembygdsgården funder sommaren 2022. Utställningen innehåller ett urval av de drygt 700 dräktföremål som finns i hembygdsföreningens samlingar. Även om utställningen inte är en komplett exposé av alla varianter som funnits visar den ändå mångfalden av de dräktdelar som använts i Floda under olika tider och tillfällen liksom modets växlingar. (OBS foton nedan från ursprungliga utställningen.)

Pop up-butik på Hembygdsgården

Under sommaren hade Mössverkstan en pop up-butik på hembygdsgården där de sålde ullmössor, ulltröjor och ullkoftor tillverkade i Dala-Floda.

Manifestation för Ukraina

Nytt vattenhjul vid Kvarna

Renovering etapp 1 vid Kvarna är klar med bland annat installation av nytt vattenhjul. Mer info på https://www.facebook.com/kvarna1664/

Kafé i ladan
Nu har Hjort-Olârs kafé även tillgång till den stora ladan vid Hembygdsgården. Vackert inredd med bruksföremål ur föreningens samlingar.

Värmande gåva

Denna fina skinnklänning har Karin Brask skänkt till föreningen. Karin bar den själv som liten och hade den på sig i skolan. Det var bara hon och Kôppla Kari som hade såna. Utanpå klänningen hade de ett förkläde.

Klädd med skinn på insidan måste den ha varit varm men det behövdes. Det var kallt i skolan och barnen fick turas om att bära in ved.